thuis in de natuur

Nationaal Park De Biesbosch

Biesbosch - Nederland
4 kamers, 10 Gasten
Tevens bootverhuur
BIESBOSCH PLAN bezoek tijdens je verblijf

Het grootste zoetwater-getijdengebied van Europa

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je kunt wandelen, fietsen of bij ons een bootje/sloep huren om het water op te gaan. Regelmatig zien we de visarend, zeearend en als je vroeg op pad gaat bevers. Uiteraard ook vele andere vogels zoals de lepelaar en ijsvogel. 

Natuur in de Biesbosch

Wilgenbossen

Door het verdwijnen van de griendcultuur veranderden hakstruiken in bomen en hakgrienden geleidelijk in weelderige wilgenbossen. Typisch voor De Biesbosch zijn die schots en scheefstaande bomen. De horizon van De Biesbosch is daardoor zo’n 25 tot 30 meter ‘hoger’ komen te liggen. De eens zo massaal groeiende brandnetels worden nu plaatselijk volledig verdrongen door de reuzenbalsemien: een kruidachtige plant met roze en witte bloemen die wel 2.5 meter hoog wordt. Aan de randen van de wilgenbossen groeien soorten zoals grote klis, moeraskruiskruid, rivierkruiskruid en grote kattenstaart. Stuk voor stuk prachtige planten met kleurrijke bloemen. Niet geschikt om te snijden of hakken, maar des te meer om van te genieten tijdens je wandel-, fiets- of boottocht door De Biesbosch!

Natuur in de biesbosch

Zalmen op weg

Vroeger zwommen er zoveel zalmen in onze rivieren dat iedereen ervan kon eten. Helaas zijn deze prachtige vissen verdwenen door vervuiling en omdat de toegang naar bovenliggende rivieren werd verhinderd door de vele sluizen in Europa. Inmiddels zijn al deze waterkeringen aangepast en is het mogelijk dat ze hun oude route kunnen vervolgen. Op vrijdag 10 mei 2019 zijn er in de Sieg, een deel van de Rijn in Duitsland, 150 jonge zalmen uitgezet. In de komende weken zullen deze trekvissen stroomafwaarts naar zee zwemmen.
De route die ze afleggen kan worden gevolgd doordat ze zijn voorzien van zenders. Over een tot drie weken worden de eerste zalmen in het Haringvliet verwacht. De eerste twee zalmen waren na 2,5 dag al in Sliedrecht, zo’n 300 km stroomafwaarts!

Natuur in de Biesbosch

Zeearend & Visarend

 

In de Biesbosch zijn dit het afgelopen jaar drie jonge zeearenden in één nest uit het ei gekropen. Een bijzonder aantal wat zelden voorkomt. Het gebeurde slechts eenmaal eerder in Nederland, namelijk in 2014 in de Oostvaardersplassen. Ook in een ander deel van de Biesbosch zitten momenteel jonge zeearenden op het nest. Naast deze visarend zijn er enorm veel soorten vogels te bewonderen: o.a. Lepelaars, Zeearend en de Roerdomp…

Willem ziet bovengenoemde vogels regelmatig en kan ongeveer aangeven waar deze zich ophouden.

natuur in de biesbosch

Bever

Vroeg opstaan op zoek naar bevers; het kan echt.

In 1988 zijn de eerste Nederlandse bevers – na het uitsterven van deze diersoort in 1826 – geherintroduceerd in De Biesbosch. In twee decennia hebben ze zich flink uitgebreid. Bij een grootschalige inventarisatie in 2014 (in samenwerking met de zoogdierverenging) waren er ruim 107 beverburchten aanwezig in het Nationaal park. Bevers zijn echte familiedieren en leven vaak met zo’n 4 tot 6 bevers bij elkaar. Het is goed mogelijk dat één familie bevers gebruikmaakt van meerdere burchten. Het huidige aantal bevers in De Biesbosch wordt anno 2015 geschat op meer dan 250 exemplaren.

Geweldige locatie! Liefste mensen van de wereld ! Ook het paradijs voor sportvissers die zo vanuit bed vroeg de boot op kunnen met de beste visgids van Europa!

Jochem Myjer

INFORmatie 

Restaurant & Outdoor

Eetcafe Hier is 't

Aan de overkant van de haven zit een knus en gezellig restaurant ‘ Hier is ‘t . Dit op slechts een paar minuten lopen -of even met het bootje heen varen. Klik op de tekst voor de website van het eetcafe.

Restaurant Onze Kerk

In Hooge Zwaluwe zit een prachtig uniek restaurant in een oude kerk. Deze kerk is omgebouwd tot restaurant waar je heerlijk kunt lunchen en dineren. Klik op de tekst voor een bezoek aan hun website.

Brasserie de Thuishaven

Verderop in de haven zitten nog twee eetcafés waar gezelligheid voorop staat. Klik op de tekst voor een bezoek aan hun website.

Bezoek Museum Biesbosch

Neem een kijkje in het museum. Klik op de tekst voor de website en openingstijden.

Beleef de Biesbosch

O.a. wandelen in de regio. Klik op de tekst voor de website.

Culinaire Hoogstandjes

Wil je heerlijk eten, klik hier op de tekst en ga naar de website.

Heeft u een vraag?

Vraag het ons

Reviews

Guest Reviews

Heerlijke tijd gehad bij jullie! Dank! Zeeeeker nog eens!

Rene Hogenbirk

Amazing place!!!
Welcome was really perfect.
Nice for anglers.

Theo Valfort

Als je van vissen houdt en leuke mensen wil ontmoeten, altijd langs gaan.

Jan Dirk Van de Bijl

Prachtige plek in de haven, heerlijk zitten met een d
glaasje onder de houten daken bij de haven. Kamers prima, lekkere boxsprings dus uitstekend slapen na dag vissen of varen. Willem en Nancy zijn bovendien heerlijk om bij te verblijven, dus dit wordt voor ons een vaste plek om terug te komen.

Just Blom

inschrijven nieuwsbrief

BLIJF OP
DE HOOGTE

×